Czym się kierować przy wyborze maszynki do mięsa?

Kotlety mielone regularnie pojawiają się w menu większości polskich domów.

A żeby móc je przyrządzić, niezbędna może okazać się maszynka do mięsa. Nie zajmuje dużo miejsca, a czasami jest wręcz nieoceniona. Bo jak przygotować świąteczny pasztet bez tego wynalazku? Na rynku dostępnych jest wiele modeli maszynek do mięsa, dlatego postanowiliśmy przygotować zbiór przydatnych informacji, którymi warto kierować się przy kupnie urządzenia do mielenia mięsa. 

Maszynka elektryczna czyli szybko i skutecznie

Wielu z nas z pewnością pamięta maszynki ręczne, przykręcane do blatu, które sprawiały, że zmielenie mięsa było nie lada wysiłkiem. Ponadto takie mielenie zajmowało sporo czasu, przez co przyrządzenie posiłku z mielonego mięsa przedłużało się. Na szczęście obecnie możemy zapomnieć o maszynkach z czasów naszej młodości i zastąpić je nowoczesnymi maszynkami elektrycznymi, które są o wiele wygodniejsze w użytkowaniu.

Wystarczy włożyć mięsa, nacisnąć odpowiedni przycisk, a po chwili mięso będzie idealnie zmielone i gotowe do dalszej obróbki…

Jeżeli zależy nam na maszynce dobrej jakości, która będzie służyła przez lata, a dodatkowo będziemy mogli ją wykorzystać np. do zmielenia maku, to powinniśmy wybrać taką, która posiada co najmniej 500-600 W. Kolejną kwestią, jaką warto brać pod uwagę, to wydajność. Maszynka do mięsa godna polecenia to taka, która w ciągu minuty zmieli minimum półtora kilograma mięsa. Wtedy przyrządzanie posiłków na bazie mięsa mielonego będzie czystą przyjemnością!

Author: Szef Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *