Maszynka do mięsa ręczna i elektryczna

Maszynka ręczna choć dla niektórych może stanowić relikt przeszłości i kojarzyć się z czasami PRL-u, to wciąż jest dostępna w większości sklepów ze sprzętem kuchennym.

Niewątpliwie ręczny model maszynek do mięsa ma jedną, dużą zaletę, którą jest niebywała trwałość i odporność na uszkodzenia. Wszystko za sprawą materiału, z jakiego jest wyprodukowana czyli stali nierdzewnej. Niestety ma też wady… Maszynka do mięsa ręczna wymaga nakładu ludzkiej siły, co przy większej ilości mięsa może stanowić pewnego rodzaju problem i konieczność mielenia z przerwami, podczas których jest czas na to, aby odpocząć i nabrać sił. Ponadto taką maszynkę należy przymocować do stołu lub blatu kuchennego, żeby była stabilna i nie ruszała się podczas kręcenia rączką. Dlatego też o wiele wygodniejszą opcją jest wykorzystywanie do mielenia maszynki elektrycznej, której użycie nie wymaga z naszej strony najmniejszego wysiłku. Stąd też nie ma się co dziwić, że cieszy się ona coraz większą popularnością i bardzo prawdopodobne jest to, że za jej sprawą niedługo znikną ze sklepowych półek ręczne odpowiedniki.

Maszynki elektryczne podbijają rynek

Z wyglądu do złudzenia przypominają modele tradycyjne, natomiast różnie je to, że są wyposażone w napęd elektryczny, który sprawia, że wrzucamy mięso, naciskamy odpowiedni przycisk, a mielenie odbywa się bez udziału ludzkiej siły. O tym w jakim czasie maszynka do mięsa mieli określoną ilość produktu zależy od mocy jej silnika. Jednak z pewnością czas ten jest o wiele krótszy niż jakbyśmy mielili mięso ręcznie.

Author: Szef Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *