Maszynka do warzyw i jej alternatywy

Bez wątpienia maszynka do warzyw jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ mamy jedno urządzenie i wiele możliwości.

Nie brakuje jednak na rynku akcesoriów kuchennych, które zostały wyprodukowane z myślą o krojeniu konkretnego warzywa. Pojedyncza krajalnica na przykład do pomidorów jest z pewnością poręczna i zajmuje mało miejsca, jednak jeżeli zaczniemy dokupować akcesoria do krojenia innych warzyw, takich jak ziemniaki, ogórki, cebula, czosnek, marchew czy papryka, to okazuje się, że tych gadżetów robi się całkiem sporo. I nie tylko zaczynają one zajmować sporo miejsca, ale jeszcze może się okazać, że w momencie, kiedy dana krajalnica jest najbardziej potrzebna, to nie możemy jej znaleźć, ponieważ zawieruszyła się wśród licznych przyrządów kuchennych. Natomiast maszynka do warzyw, to sprzęt, który posiada takie gabaryty, że nie może zostać niezauważony i dzięki temu, nie ma możliwości, abyśmy nie mogli z niego skorzystać z tego powodu, że zawieruszył się w szafce. Ponadto akcesoria do krojenia praktycznie nie skracają czasu tej czynności, ponieważ i tak każde z warzyw musimy potraktować osobno. A do maszynki wystarczy, że wszystko wrzucimy i pokroimy równocześnie. Dlatego bez dwóch zdań warto zainwestować w maszynkę do warzyw, ponieważ to ona usprawnia pracę. A jeśli mamy w domu krajalnicę, to używajmy ją wtedy, gdy np. kroimy tyko jednego pomidora. W przypadku większej ilości sięgnijmy z kolei po maszynkę.

Krajalnice, które warto mieć

Decydując się na zakup krajalnicę, szczególnie można polecić taką, która ma metalową obręcz i druciki ze stali nierdzewnej, która pokroi w kostkę ugotowane warzywa oraz jajka. Przydatna okaże się też krajalnica do cebuli, dzięki której krojenia tego warzywa nie będzie wiązało się z wylewaniem łez.

Author: Szef Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *