Maszynka do warzyw – kto powinien ją posiadać?

Maszynka czy też inaczej krajalnica, która w błyskawicznym tempie pokroi na drobne kawałki dużą ilość warzyw to obowiązkowe wyposażenie każdej restauracji czy baru, w którym przyrządzane są zdrowe posiłki.

Ze względu na dużą ilość zamówień, czym wręcz niewyobrażalnym jest to, aby kucharz własnoręcznie kroił różnego rodzaju warzywa, ponieważ zajmowałoby to mu ogromną ilość czasu. Co z kolei przekładałoby się bezpośrednio na czas oczekiwania i realizacji zamówienia. Ale czy maszynka do warzyw do sprzęt zarezerwowany tylko dla lokali gastronomicznych? Oczywiście, że nie! W sklepach znajdziemy duży wybór modeli, które z powodzeniem sprawdzą się w warunkach domowych. Dzięki temu zyskamy czas i podczas gdy maszynka będzie kroiła warzywa, my będziemy mogli przygotowywać dalszą część posiłku. Tym samym zwykłą tarkę do ścierania marchewki czy szatkownicę będziemy mogli odstawić do lamusa, ponieważ wszystko pokroimy i poszatkujemy przy pomocy jednej, wielofunkcyjnej maszynki do warzyw.

Maszynka nie tylko do warzyw

Myli się ten, kto myśli, że maszynka do warzyw jest tylko do tego typu produktów… Bez problemy przy użyciu maszynki pokroimy także owoce czy orzechy. Warto podkreślić, że z bardzo twardymi produktami typu orzechy lepiej radzą sobie maszynki elektryczne niż ręczne więc jeśli chcemy posiadać urządzenie wielofunkcyjne, to decydujmy się na elektryczną wersję. Ponadto niektóre modele mają w zestawie wymienne końcówki, dzięki którym na przykład ubijemy śmietanę… A wracając do maszynek, to są bardzo przydatne jesienią, kiedy przygotowujemy duże ilości przetworów na zimę, typu warzywne sałatki.

Author: Szef Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *