Wszystko co chcesz wiedzieć o maszynce do mięsa

Obecnie dostępne są w sprzedaży dwa modele maszynek do mięsa – ręczne i elektryczne.

Jednak te pierwsze stopniowo są wypierane przez nowszy odpowiednik, który mieli tak samo skutecznie, a przy tym nie wymaga nakładu siły i zmielone produkty otrzymamy w bardzo krótkim czasie. Dlatego też skupimy się teraz na maszynkach elektrycznych, które coraz częściej goszczą w naszych kuchniach. Na wstępie warto podkreślić, że elektryczna maszynka do mięsa dzięki swojej mocy jest w stanie zmielić nawet bardzo twarde, zbite i żylaste mięso, co w przypadku maszynki ręcznej stanowiłoby nie lada wysiłek.

Jednak w przypadku twardego mięsa ta moc musi być odpowiednio duża. W sklepach znajdziemy maszynki, których moc waha się od 250 W aż do 2000 W. Nie poleca się kupowania maszynek o najniższej mocy, ponieważ w wielu przypadkach mogą się one nie sprawdzić… Dobra maszynka do mięsa, która z powodzeniem poradzi sobie z twardymi produktami, to taka której moc zaczyna się od 500 W i takie maszynki warto wybierać. Im większa moc, tym automatycznie maszynka potrzebuje mniej czasu na zmielenie mięsa.

Tworzywo maszynki do mięsa

Jeżeli zależy nam na maszynce, która będzie służyła przez lata, to powinniśmy zwrócić uwagę na tworzywo, z jakiego została wykonana. W przypadku maszynek elektrycznych w większości wykonane są one z plastiku, jednak te z górnej półki posiadają plastik dobrej jakości, z którym nic się nie dzieje i tym samym maszynka jest trwała. Z kolei jeśli chodzi o maszynki ręczne, to polecane są te wykonane ze stali nierdzewnej.

Author: Szef Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *